keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Lukuristikoita!

Ristikon ruudut muodostavat kauhistuneen naaman.

"AAaAAAaaaaAAAAAA armoaAAaa!"

Päivitys 19.6.2017: Lisätty ristikoiden ratkaisut.

Huhujen mukaan aivan lähipäivinä ylioppilaat lakitetaan ja koululaiset ryntäävät kesälaitumille nautakarjaakin nopeammin. Ehkäistääkseen vakavia matematiikan puutostiloja Nollakohta on perinteisesti (jokaisena toimintakesänään) julkaissut sarjan tulostettavia lukuristikoita pahimman pulmanälän lievittämiseksi. Tykästyin Chalkdust-lehden ristikoihin erittäin kovasti, joten pakkohan niitä oli kokeilla tehdä itsekin.

Tämän myötä myös Nollakohta hidastaa kesänopeuteen, ja yritän julkaista suunnilleen kerran viikossa jotain enemmän tai vähemmän hauskaa. Suven lopussa minulla onkin edessä muutto isolle kirkolle ja ryhtyminen oikeaksi matematiikanopiskelijaksi — äärimmäisen jännittävää ja huikeaa ja superlatiivista!

Lukuristikot

Joissakin lukuristikoissa vihjeet sisältävät vuosilukujen kaltaista yleistietoa, mutta nämä noudattavat Chalkdustin tyyliä sisältäen vain puhdasta matematiikkaa ja päättelyä. Osa vihjeistä ratkeaa päässä; osa vaatii paperia, laskimen tai visiitin Wikipediaan. Vaikein ristikko vaatii myös ohjelmoinnillista väliintuloa. Ristikot ovat tässä:

  • Helppo. Tämä ratkeaa todistetusti yläkoulun taidoilla. (Ratkaisut.)
  • Keskivaikea. Tämä ei vaadi juurikaan laajempaa oppimäärää, mutta tehtävät ovat hankalampia ja pahemmin toisiinsa solmiutuneita. Oma suosikkini. (Ratkaisut.)
  • Vaikea. Kauhistuneet ilmeet näkyvät jo ristikon rakenteessa. Tämä yrittää olla Chalkdust-ristikon tasoa, mutta voi olla, että kokemattomuuteni ilmenee liian epätasapainoisena ristikkona. Saatoin innostua liikaa! (Ratkaisut.)

Kuulisin erittäin mielelläni mielipiteesi näistä (ja toki kaikesta muustakin blogiin liittyvästä). Toivottavasti joukkoon ei ole jäänyt yhtään virhettä — päivitän korjaukset tälle sivulle, mikäli niin ikävästi on päässyt käymään. Virheelliset vihjeet tuovat ei niin kivaa lisähaastetta, kuten tarkistuskierroksella huomasin.

Oikein vastanneiden kesken arvotaan... ei yhtään mitään. Sponsoreita? Eikö ketään? Siinäpä tavoitetta ensi vuodelle...[1]


[1] Itse asiassa joku rahapelimainostaja halusi hiljattain ostaa artikkelin tähän blogiin. Olisikohan hänen kanssaan voinut neuvotella tästä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat moderoituja — yritän hyväksyä kommenttisi mahdollisimman pian. Voit kirjoittaa kommenttiin LaTeX-koodia tai yksinkertaista HTML-merkintää: lue lisää Kommentointi-sivulta.