tiistai 13. maaliskuuta 2018

Lukuvinkki: We Have No Idea

Viimeisimmästä lukuvinkistä on kohtalaisesti aikaa ja tenttiviikon jäljiltä pidempi blogaus vasta hautumassa, joten eiköhän oteta käsittelyyn kirja! Tänään vuorossa on Jorge Chamin ja Daniel Whitesonin We Have No Idea (Riverhead Books, 2017).

Kirjan aiheena on maailmankaikkeuden fysiikka (ei juurikaan matematiikkaa) ja jos pidit Randall Munroen What If?/Entäs jos? -kirjasta, pidät tästäkin. Siinä missä Munroe vastaili hypoteettisiin kysymyksiin ja samalla sivusi jänniä puolia maailmasta, Cham ja Whiteson kertovat siitä, mitä emme vielä tiedä — ja matkan varrella aika monesta tunnetusta jutusta. Mitä on pimeä aine? Kuinka suuri universumi on? Mitä "aika" ja "avaruus" ylipäätään tarkoittavat?!

Parempia oppaita näihin eksistentiaalisiin kysymyksiin saa hakea. Whiteson on hiukkasfysiikan professori, Cham suosittu akateemisen elämän popularisoija. Lopputulos on loistava sekoitus tiukkaa asiaa selkeästi selitettynä ja mitä hulvattomimmilla esimerkeillä havainnollistettuna. Juuri mitään taustatietoja ei tarvita, mutta lukiofysiikankin läpikäynyt löytää paljon uutta. Tätä voin rehellisesti suositella jokaiselle, jota maailmankaikkeus kiinnostaa eikä kielimuuri aiheuta ongelmaa.

Yhtäläisyydet What Ifin kanssa eivät muuten lopu teemaan. Munroe siirtyi robottien parissa puuhailusta nettisarjakuva xkcd:n tekijäksi. Cham puolestaan tutki robotiikkaa tohtoriopiskelijana ja siinä sivussa alkoi piirtää PHD Comicsia, sarjakuvaa akateemisesta elämästä (tai elämän puutteesta). Sen seurauksena tämäkin kirja on täynnä loistavaa ja humoristista kuvitusta.

Yksi puute kirjassa tosin on. Sitä on aivan mahdoton suomentaa.

- How many puns about mass do you think we'll have in this chapter? - A massive amount!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat moderoituja — yritän hyväksyä kommenttisi mahdollisimman pian. Voit kirjoittaa kommenttiin LaTeX-koodia tai yksinkertaista HTML-merkintää: lue lisää Kommentointi-sivulta.