keskiviikko 16. elokuuta 2017

Lukuvinkki: How to Bake Pi

Varauduin jo keväällä opiskelujen alkamiseen hankkimalla keittokirjan. Valinnastani voi olla montaa mieltä: lähes kolmesataasivuisessa pokkarissa on nimittäin vain kourallinen reseptejä... mutta niiden välit onkin täytetty herkullisella matematiikalla! Kirjan nimi on How to Bake Pi — tai aiemman painoksen Cakes, Custard and Category Theory — ja sen on kirjoittanut Eugenia Cheng (Profile Books, 2015).

Moni aiemmin vinkkaamani kirja kertoo tarinoita matematiikan historiasta tai soveltaa matematiikkaa arkisiin ilmiöihin. Tämä kirja toimii toisin päin: se on kokoelma anekdootteja, jotka lähtevät elämästä (ja erityisesti ruoasta) ja päättyvät johonkin matemaattiseen konseptiin. Eikä mihin tahansa sellaiseen, vaan johonkin hyvin abstraktiin piirteeseen, joka kuvaa matematiikan luonnetta. Juuri se tekee tästä kirjasta niin kiinnostavan.

Lukijan ei tarvitse osata kaavoja tai hallita lukuja — Cheng selittää juuri riittävästi asioiden ymmärtämiseen. Lisäksi analogiat todellisuuteen ovat niin osuvia, että numeroiden määrä on muutenkin vähäinen: tämä ei ole lähelläkään koulumatikkaa! Lukijan kylläkin täytyy pitää mielensä avoimena, koska kuvittelemista ja määritelmiä tulee matkan varrella paljon, parista pelottavan näköisestä lausekkeesta puhumattakaan. Tämä on sitä matematiikkaa, jossa tarvitaan mielikuvitusta.

Kirja jakautuu kahteen osaan: matematiikkaan ja kategoriateoriaan. Ensimmäinen osa käy läpi matematiikan perusteita: abstraktiota, todistamista, yleistämistä ja motivaatiota kaiken takana. Toinen osa jalkautuu matematiikan alalle, jota en aiemmin ole yleistajuisissa kirjoissa nähnytkään: Käsitteiden luokittelu ja niiden väliset suhteet. Mitä tarkoittaa samanlainen? Mistä luvut tulevat? Hyviä kysymyksiä, joihin kirja myös avaa ymmärrettäviä näkökulmia.

Lyhyitä anekdootteja on helppo lukea vähän kerrallaan, kunhan niihin vain pystyy keskittymään rauhassa. Lopussa huomaa nauttineensa monta herkullista makupalaa ja tietävänsä hieman paremmin, mitä matematiikka oikein on. Suosittelen tätä kirjaa ihan jokaiselle vähänkin matematiikan luonteesta kiinnostuneelle, ruokavaliosta riippumatta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat moderoituja — yritän hyväksyä kommenttisi mahdollisimman pian. Voit kirjoittaa kommenttiin LaTeX-koodia tai yksinkertaista HTML-merkintää: lue lisää Kommentointi-sivulta.