perjantai 14. lokakuuta 2016

Näin media johtaa sinua harhaan - katso kuvat!

Tässä muutama tapa muokata tietoja klikkiotsikkoon tai mainokseen sopivammiksi, kätevässä kuvitetussa listamuodossa. Pääsääntöisesti suomalaismediassa toiminta on hyvää ja siistiä, mutta aina silloin tällöin sekaan pujahtaa virhe. Välillä virheitä tehdään tarkoituksellisestikin, joko mainonnan tai vaikuttamisen vuoksi.

On hyvä huomata, että vain yksi esimerkeistä on tuore, ja että en jaksanut etsiä selkeitä mallikappaleita läheskään kaikista. Sitä voinee pitää hyvänä uutisena!

Toistan vielä: Nämä, varsinkin itse tekemäni, ovat kärjistettyjä esimerkkejä.

Mielivaltaiset pylväät

(Kuvakaappaus: alkuperäinen twiitti. Suosittelen muutenkin vilkaisemaan #mathspolice-tunnistetta.)

Ylläolevassa kuvassa on yritetty esittää lukuja hauskassa visuaalisessa muodossa. Mutta onko lukujen ja pinojen välillä mitään yhteyttä?

Leikattu y-akseli

Vertailusta saa paljon jännittävämmän näköisen, kun leikkaa suurimman osan y-akselista piiloon.

Määritelmän vääntäminen

(Kuvakaappaus: The Washington Post)

Muuan Donald Trump väitti, että Yhdysvalloissa 59% mustista nuorista on työttömiä. Näin onkin, mikäli myös kokopäiväiset opiskelijat lasketaan. Yleensä oletetaan, että opiskelijoilla on kädet täynnä työtä muutenkin.

Lukuarvot pois

(Kuvakaappaus: alkuperäinen twiitti.)

Tällä ratkaisulla saadaan faktamaista vaikutelmaa luova kuvaaja ilman mitään perusteluja. Eikä ole mitään väliä, vaikka samalla leikkaisi y-akselia!

Perustelematon vertailu

(Tekniikan Maailma 18/2016.)

Ilmeisesti vertailurengas on aina 100, mutta mitä IceLinkistä pitäisi ajatella? Millä perusteella lukuarvot on annettu? Onko isompi parempi, vai ovatko jarrutusmatkat sittenkin pidempiä? Onneksi testistä voi lukea lisää firman nettisivuilta. Mennäänpä katsomaan! Pienen penkomisen jälkeen vastaus löytyy tuotesivulta:

(Kuvakaappaus: lähde.)

Ilmeisesti "lue lisää testistä" ei tarkoita, että testistä itsestään kerrottaisiin sivulla! Mitään tietoa testin toteutuksesta ja arvioinnista ei siis ole. Viime vuosina uutisia lukeneet saattavat myös huomauttaa, että valmistajan toimesta tehty testi voi olla hieman puolueellinen...

(Lisäksi: "Tulokset osoittavat vakuuttavasti suomalaisen insinööritaidon ylivoimaisuuden talvirengassuunnittelussa." Kahden suomalaisrenkaan vertailu keskenään ei kyllä vastaa siihen kysymykseen!)

Pinta-alalla leikkiminen

(Aamulehti ei liity tapaukseen. Lähde: Tilastokeskus.)

Tuplaamalla pituus ja leveys pinta-ala nelinkertaistuu, vaikka tarkoitus olisi vain kaksinkertaistaa se. Tämä ei ole aina selvää graafikoille.

Lyhyen aikavälin vertailut

400% kasvu juhannushukkumisiin saadaan ottamalla keskimääräistä turvallisempi vuosi 2011, keskimääräistä synkempi vuosi 2012 ja unohtamalla normaali vaihtelu. Luova kirjoittaja hyödyntää tätä jo edellisenä vuonna ("Hukkumiset romahtivat 80 prosenttia!").

Muuten vain kuvaajan väärinkäyttö

Tämä on harmiton esimerkki, mutta joitakin asioita ei vain voi vertailla kuvaajalla! Lisäpisteet epäsuhtaisen kokoisista sektoreista.

Seuraavalla kerralla: urheilua, perinnöllisyyttä ja tutkimusvirhe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat moderoituja — yritän hyväksyä kommenttisi mahdollisimman pian. Voit kirjoittaa kommenttiin LaTeX-koodia tai yksinkertaista HTML-merkintää: lue lisää Kommentointi-sivulta.