lauantai 1. lokakuuta 2016

Lukuvinkki: Things to Make and Do in the Fourth Dimension

(Oma kopioni kirjasta on jenkkiversio: alkuperäinen brittiteos näyttää hieman erilaiselta.)

Sarja äärettömyydestä on hyvä päättää kertomalla loistavasta lähteestä lisätiedolle. Matt Parkerin Things to Make and Do in the Fourth Dimension (mikä sanahirviö!) on sellainen, vaikka äärettömyys muodostaa vain pienen osan teoksesta.

Aihevalikoima sivuilla on sen verran suuri, että luettelen vain muutaman sattumanvaraisen kohdan avaamalla löytyvän: tykinkuulien pinoamista pyramidiksi, kolikoiden pakkaamista neliöön, solmujen yhteenlaskua, neliulotteisia kappaleita, dominoista rakennettu yhteenlaskukone, askartelua Möbiuksen nauhalla, enemmän ja vähemmän kiinnostavia lukuja ja kuinka ihmiset saattavat suuttua äärettömyydestä. Näin ihan muutama mainitakseni.

Kirja poukkoilee jännittävästä aiheesta toiseen, muttei missään kohtaa etene liian nopeasti. Stand up -matemaatikkona itsensä työllistävä Parker kirjoittaa vetävästi ja anekdotaalisesti. Kuten kirjan nimestäkin voi päätellä, joukossa on myös kiitettävä määrä itse askarreltavia virityksiä. Toisin kuin kirjan nimestä voi päätellä, teksti johdattaa myös viidenteen ulottuvuuteen --- ja pikaisesti tapaamaan erästä miellyttävää 196883-ulotteista kappaletta.

Teksti on erittäin humoristista ja lähestyttävää, ja se selittää mukavasti monenlaisten asioiden toimintaa. Vaikkapa dominolaskimeen tutustumisen jälkeen tietokoneen syvin sielunelämä on ainakin vähän avoimempaa, tai jotain sinne päin. Toisaalta matemaattinen tarkkuus on edelleen läsnä: vaikeammatkin yksityiskohdat avataan viimeistään liitteessä. Yllättävää on, kuinka syvällisiin aiheisiin Parker johdattaa aivan huomaamatta. Matematiikan harrastajalle tämä teos on totaalinen lukuelämys, enkä pitäisi sitä kovin huonona ideana vähemmän innostuneemmallekaan.

Osa tämän blogin menneestä ja tulevasta sisällöstä on surkeaa apinointia tästä teoksesta. Siihen voi tutustua tarkemmin kirjan nettisivuilla. Lisäksi Parker on osallisena sangen kiinnostavaa matikkatavaraa myyvässä nettikaupassa.


Tämäkään lukuvinkki ei ollut sponsoroitu --- siihen on syynsä miksi käytän ilmaista blogialustaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat moderoituja — yritän hyväksyä kommenttisi mahdollisimman pian. Voit kirjoittaa kommenttiin LaTeX-koodia tai yksinkertaista HTML-merkintää: lue lisää Kommentointi-sivulta.