maanantai 24. syyskuuta 2018

Liitutauluja, liitutauluja kaikkialla

Auditorio, jossa neljä liitutaulua.

Hae netistä kuvia matematiikasta ja matemaatikoista, ja saat kuvia liitutauluista. Liitutaulut ovat erottamaton osa matematiikan identiteettiä. Mikä parasta, tämä stereotypia on vieläpä varsin tosi!

Meidänkin matematiikan laitoksemme on aivan täynnä liitutauluja. Jokaisessa varteenotettavassa luentosalissa on neljä; jokaisessa harjoitusluokassa on kolme seinällistä tauluja. Yksi käytävä on vuorattu tauluilla opiskelijoita varten. Jos luento joudutaan pitämään fysiikan tai kemian laitoksen puolella, luennoitsija on aivan pulassa: eihän kaksi liitutaulua riitä, tai vielä pahempaa, salissa on valkotaulu!

Liitutaulun käyttämiseen on jopa jonkinlainen universaali standardi, jonka moni luennoitsija jakaa. Siinä esiintyjä laatikoi kunkin tuloksen ja todistuksen omaksi osakseen taulua, kunnes koko tila on laatikoiden peitossa ja alkaa strateginen pyyhkiminen. Sanon tätä universaaliksi, koska keväällä luin kiinnostavan sosiologian artikkelin, joka kuvaa tismalleen saman menetelmän!

Animaatio siitä, miten homma toimii.

Kuten artikkelikin esittää, uskon matematiikan ajattelemisen olevan jossain määrin kytkeytynyttä sen kirjoittamiseen. Liidun avulla abstraktista tulee konkreettista, ja paljon kouriintuntuvammalla ja ajattomammalla tavalla kuin tussilla. Siksi niin moni matemaatikko suosii valkoista mustalla.

Mutta joskus rakkaus liitutauluihin menee ehkä yli.

Tässä on kuva eräästä vessasta laitoksellamme.

Liitutaulu vessan seinällä.

Tähän mennessä en ole nähnyt taululla matematiikkaa, mutta onhan se hyvä, että on mahdollisuus tehdä muistiinpanoja inspiraation iskiessä? Ja jos ajatteluun tarvitsee lähdemateriaalia, sitä löytyy pari kerrosta alempaa:

Pino kirjoja lattialla lavuaarin vieressä.

Ei, en tiedä miksi kopissa on vino pino kirjoja. Ei, en ole uskaltanut avata niitä. Ei, on siellä ihan vessapaperiakin.

Eipä minulla mitään oikeaa asiaa tällä kertaa. Hyvää maanantaita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat moderoituja — yritän hyväksyä kommenttisi mahdollisimman pian. Voit kirjoittaa kommenttiin LaTeX-koodia tai yksinkertaista HTML-merkintää: lue lisää Kommentointi-sivulta.