perjantai 15. syyskuuta 2017

Kaikkein tärkein koevinkki

This hedgehog is cheering for you because you can do anything

(Alkuperäinen kuva @OfficialNala.)

Eräs lukion matematiikanopettajani sanoi ennen derivaattakurssin koetta näin:

Jos et yhtään osaa ratkaista tehtävää, niin kirjoita silti "Funktio on jatkuva ja derivoituva". Heti tulee kaksi pistettä.

Totta kai hän sanoi sen kieli poskessa, mutta samalla vinkki on niin tosi. Siinä on itse asiassa kaksi ohjetta yhdessä paketissa:

  • Selitä, mitä teet. Kaavojen välissä oleva teksti erottaa hyvän vastauksen keskinkertaisesta. Esimerkiksi pitkässä matikassa odotetaan perustelua ennen derivointia, joten opettajani halusi meistä jokaisen myös tekevän niin.
  • Jos et tiedä, arvaa. Jokainen perustelu ja kuva kertoo tarkastajalle, millaisella tavalla olet yrittänyt selventää ongelmaa. Tyhjä tehtävä on automaattinen nolla. Yksikin lause on parhaimmillaan enemmän ja pahimmillaan yhtä vähän.

Jälkimmäinen vinkki pätee ihan joka aineeseen. Jostain syystä olen itsekin jättänyt tehtäviä tyhjäksi sen sijaan, että olisin arvannut. Joka kerta on kirpaissut jälkeenpäin, kun arvaus olisikin osunut oikeaan.

Kokeessa kukaan ei tuomitse sinua yrittämisestä. Nosta siis leuka pystyyn, kirjoita mitä tiedät ja jatka eteenpäin!

Tänään järjestetään syksyn ylioppilaskirjoitusten ensimmäinen kirjallinen koe. Tsemppiä (ja onnea) abit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat moderoituja — yritän hyväksyä kommenttisi mahdollisimman pian. Voit kirjoittaa kommenttiin LaTeX-koodia tai yksinkertaista HTML-merkintää: lue lisää Kommentointi-sivulta.