torstai 17. marraskuuta 2016

Lukuvinkki: Kirjeitä nuorelle matemaatikolle

Vajaat puoli vuotta sitten minut julistettiin ylioppilaaksi, ja MAOL-Pirkanmaa onnitteli koemenestyksestä kirjastipendin muodossa. Tämä kirja oli Ian Stewartin Kirjeitä nuorelle matemaatikolle (suom. Juha Pietiläinen, Terra Cognita 2007). Osoittautui (taas kerran), että opettajat tietävät mitä tekevät kannustaessaan matemaattista uraa harkitsevia.

Kuten kirjoittaja, matematiikan professori Warwickin yliopistossa, itsekin huomauttaa, teos on eräänläinen jatko-osa G. H. Hardyn Matemaatikon apologialle (julkaistu 1940). Hardy itse perusteli matematiikan harjoittamista sen kauneuden vuoksi, ja erityisesti korosti lukuteorian täydellistä hyödyttömyyttä maailmansotien keskellä. (Ja oli väärässä, kuten pari vuosikymmentä myöhemmin nähtiin.)

Stewartin teos on kirjoitettu lyhyiksi kirjeiksi, jotka on osoitettu kuvitteelliselle Megille. Kaksikymmentäyksi kirjettä alkavat Megin päätöksestä opiskella matematiikkaa ja päättyvät tämän yliopistovirkaan. Matkan varrella Stewart esittää huomioita omista kokemuksistaan yliopistomaailmassa, yliopistomatemaatikon työstä ja syistä ryhtyä matemaatikoksi. Joukossa on kannustuksen ja hyvien havaintojen lisäksi hyväntahtoista huumoriakin — kohderyhmä voi kokea matikkavitsit jopa hauskoiksi.

Itse luin tämän kirjan heti ylioppilasjuhlia seuraavina päivinä ja vaikutuin. Oma päätökseni oli siinä vaiheessa jo selvä, ja teos vain vahvisti sitä. Toisaalta se herätti ajattelemaan myös akateemisen maailman ongelmia, mutta myös matematiikan filosofista puolta. Stewart itse korostaa useampaan kertaan matematiikan kauneutta, mikä on inspiroinut minua yrittämään itsekin. Pidän tekstin ansiona sen keveyttä, joka jättää jatkoajattelemisen lukijan tehtäväksi, ja toisaalta mahdollistaa selailun koska tahansa.

Matemaattista alaa harkitsevan kannattaa, tai oikeastaan pitää, lukea tämä kirja.

Syksyn ylioppilastulokset julkistetaan huomenna. Blogi puolestaan ottaa seuraavat kolme viikkoa käänteen tietojenkäsittelyn perusteisiin vastatakseen kysymykseen, miten tietokone toimii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat moderoituja — yritän hyväksyä kommenttisi mahdollisimman pian. Voit kirjoittaa kommenttiin LaTeX-koodia tai yksinkertaista HTML-merkintää: lue lisää Kommentointi-sivulta.