maanantai 13. maaliskuuta 2017

Leffavinkki: Hidden Figures

Mary Jackson ja Karl Zielinski työskentelemässä Mercury-kapselin parissa tuulitunnelissa.

(Kuva © Twentieth Century Fox Film Corporation.)

Liityn varsin monen tiedebloggarin joukkoon omalla mielipiteelläni elokuvasta. Tämä teksti ei toivoakseni sisällä juonipaljastuksia.


Kilpajuoksussa avaruuteen oli kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka istuivat räjähdetornin nokassa ja niitä, jotka pitivät huolen siitä, että kaikki räjähti hallitusti. Ensimmäiset toimivat PR-kasvoina ja saivat mainetta ja kunniaa; jälkimmäiset ovat jääneet syrjemmälle. Omasta mielestäni viimeksi mainitut ovat olleet kautta avaruusohjelman kiinnostavampia — avaruustoiminta on huikea tieteen ja insinöörityön taidonnäyte, jossa virheille ei ole varaa.

Hidden Figures on tarina heistä. Se on tarina kolmesta laskijasta NASA:n Langleyn tutkimuskeskuksessa Virginiassa — kolmesta mustasta naisesta, jotka tekivät työtään rotuerottelun ja seksismin alla.

Tiede-elokuvat vilisevät valitettavan usein kliseitä, mutta tässä niitä on onnistuttu välttämään hyvin. Vaikka tarinaa on dramatisoitu ja keskitetty muutamaan henkilöön, turhia kuvitelmia yksinäisistä neroista ei ruokita. Joissakin elokuvissa yksityiskohdat ja tieteelliset asiavirheet pistävät pitkän matikan nähneeseen silmään pahasti. Nyt niin ei käynyt, pienet elokuvamaisuudet toki sormien läpi katsoen. Erityinen kunniamaininta kohtaukselle, jossa henkilö sanoo "44 astetta" ja kirjoittaa liitutaululle $\dfrac{\pi}{180} \cdot 44$!

Päähenkilöiden kohtaama epäoikeudenmukaisuus on esitetty tyylikkäällä tavalla, josta erottelun järjettömyys tulee ilmi ilman suurta meteliä. Hahmot ovat aivan tavallisia matemaatikkoja, jotka rakastavat alaansa ja työskentelevät sen eteen — aivan kuten he tosielämässä olivatkin. Tästä en spoilaa enempää, enkä sitä riittävän hyvin osaisi kuvatakaan.

Hidden Figures nostaa esille edelleenkin merkittäviä teemoja. Se on taitavasti (ja elokuvallisuuden takia runsaasti) tiivistetty versio tositapahtumista. Samalla se on hyväntuulinen ja inspiroiva tarina sankareista rakettien takana, matematiikasta ja periksiantamattomuudesta. Suosittelen.


Wikipedia-sivu Eulerin menetelmälle muuten sisältää elokuvan ansiosta In popular culture -osion.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat moderoituja — yritän hyväksyä kommenttisi mahdollisimman pian. Voit kirjoittaa kommenttiin LaTeX-koodia tai yksinkertaista HTML-merkintää: lue lisää Kommentointi-sivulta.