maanantai 12. syyskuuta 2016

Lukuvinkki: Cracking Mathematics

Luin hiljattain brittiläisen Colin Beveridgen tuoreen kirjan Cracking Mathematics (Octopus Books, 2016). Teos teki minuun todella syvän vaikutuksen, ja siksi se tuntuukin hyvältä valinnalta tämän blogin ensimmäiseksi lukuvinkiksi.

Ensimmäinen havainto kirjasta on sen koko ja muoto. Kirja on lähes neliön mallinen ja kooltaan vain kämmenen pituinen. Vastaavasti paksuutta on enemmän: 400 sivua. Seuraava havainto räjäyttää pankin kunnolla --- kirjasta ei löydy kaiketi yhtään kuvatonta aukeamaa! Koko teos on värikäs ja kauniisti taitettu. Vaikka osa kuvista onkin selvää kuvapalvelutäytettä, ne tekevät kirjasta paljon helpommin lähestyttävän. Valitettavan monessa matikkakirjassa kuvitus kun jää pariin mustavalkopiirrokseen.

Teksti on kasattu lyhyiksi, aukeaman-parin mittaisiksi kappaleiksi, jotka muodostavat parisenkymmentä lukua. Oman kokemukseni mukaan yksi-kaksi lukua on juuri täydellinen annos iltalukemista. Aiheet käyvätkin sitten läpi matematiikan historian Babyloniasta aina 1900-luvun enemmän tai vähemmän tunnettuihin matemaatikoihin. Moni aihe on tuttu muista matematiikan popularisoinneista, mutta joukossa on paljon vähemmän tunnettujakin, kuten elliptiset käyrät tai Banach-Tarskin paradoksi.

Osan kappaleista toivoisi olevan jopa pidempiä, koska käsittely jää välillä hieman pintaraapaisuksi. Beveridgen kieli on lennokasta ja hauskaa, joten sitä kelpaisi lukea enemmänkin. Ymmärrettävästi kirjasta ei ole haluttu yhtään paksumpaa, ja lopputulos on kompromissi laajuuden ja syvyyden välillä.

Cracking Mathematics on yksinkertaisesti kaunis ja lähestyttävä matikkakirja, joka ei vaadi lukijaltaan paljoa. Se antaa hyvän kokonaiskuvan siitä, mitä matematiikka oikeasti on. Kirja on saatavilla yllättävän huokeaan hintaan ainakin nettikaupoista. Toivottavasti jokin kustantaja ottaa asiakseen tämän helmen suomentamisen.


Ostin kirjan omasta valinnastani omalla rahalla. Kirjailija tosin vastasi teosta ylistävään Twitter-kommenttiini lupaamalla postikortin, mutta en ole antanut sen vaikuttaa arvosteluun. Tarkkaan ottaen, tämä ei ole edes arvostelu. Hehkutan vain lukemaani kirjaa, koska pidin siitä. En minä vinkkaisi mitään huonoa kirjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat moderoituja — yritän hyväksyä kommenttisi mahdollisimman pian. Voit kirjoittaa kommenttiin LaTeX-koodia tai yksinkertaista HTML-merkintää: lue lisää Kommentointi-sivulta.